top of page

Bu güncelleme turizmi ve HoReCa sektörü nasıl etkileyecek?

1 ocak 2024 tarihinde hepimiz ayva yiyebiliriz eğer şimdi butik şarap üreticilere destek vermezsek. 


1 Ocak 2024 tarihinde yeni bir uygulama, küçük şarap üreticileri için teminat indirimi neden yapılsın?

Sayın meslektaşlarım, turizm ve özellike gastronomi turizmi sektöründe çalışanlar ve HoReCa çalışanları, şefler, rehberler, servis uzmanları size sesleniyorum.


Kısa ama detaylı bir video YouTube kanalımda izlemeye sizi davet ediyorum.

Sorun nedir? 1 Ocak'tan itibaren yeni kanuna göre, şarap üreticilerden teminat yatırması gerekecek ve üretim kapasitesine göre 5, 10 ya da 30 milyon TL olarak ödeme miktarı değişecek.


Teminat mektubun taslağı buradan okuyabilirsiniz


Tarım ve Orman Teminat mektubu Yönetmeliği
.pdf
Download PDF • 2.20MB

Büyük üreticiler tabii ki bu teminatı ödeyecekler. Ama küçük üretici, ve piyasanın çoğu onlardan oluşuyor, 5 milyon ödeme imkanı bulamayıp yok olabilirler. Bu da piyasanın tekelleşmeye yok açar, kaliteyi düşürür, fiyatları artırır.


Bu çok önemli: küçük üreticilerin hayatta kalması için teminatın indirimi olması lazım.


Peki ya neden hayatta kalsınlar? Neden indirimi olsun?


1 - VERGI -  Alkollü içeceğin gerekli vergileri zaten ödenecek


2 - RESTORAN SEKTÖRÜ  - Yemek turizmine son yıllarda yapılan yatırım geri kazanması hızlandırıp, restoran sektörünün gelişmesi: üretimde tadım yasak olduğu için, her üretici bir restoranı açmak zorunda kalıyor, ruhsatı alıyor, çalışma yerleri ve ekstra vergi ödüyor böylece.

 

! Türkiye’deki Michelin yıldızları alan restoranların şarap listelerin hepsi %90-100 YERLİ ve BUTİK üretecilerden oluşuyor!


3 - TURİZM - En çok Türkiyeyi ziyaret eden turistler, Rus, Alman ve İngiliz misafirleri oluyor, aynı ülkeler en çok şarap tüketen ülkeler arasında bulunuyor.

 

Dolayısıyla turizmcilere iş veriliyor, bunun dışında yeni rotalar yaratılıyor, yeni oteller kuruluyor, ilgi çeken etkinlikler ve festivaller organize ediliyor. Böylece misafirler daha çok gün kalabiliyorlar, daha çok para harcayabiliyorlar ve hatta Türkiye’yi tekrar ziyaret etmek için daha çok sebep oluşuyor böylece.

 

4 - KÖYLERDE İŞ - Özellikle köylü kadınlara iş imkanları yaratılıyor.


5 - YERLİ ÜRÜNLERİN KORUMASI - Coğrafya işaretli üzümlerin çoğaltması ve tanıtımı.


6 - ULUSLARARASI TANITIMI VE TİCARETİ - Kaliteye odaklı küçük üreticiler uluslararası yarışmalarda ülkeyi temsil edip, prestijli ödülleri alıyorlar, potansiyel müşteri ve ziyaretçilerin ilgisi çekip yeni pazarlara girişi sağlıyorlar. 


Sonuç olaraki: küçük üreticilerin hayatta kalması için teminatın indirimi olması gerekiyor.


Sizi bir flashmoba davet ediyorum:



En sevdiğiniz ayva tarifi paylaşın, hatta, şefseniz - menüye bir ayvalı tarifi ekleyin, sadece bu ayvayı yemeke yemek istiyorum diye, gastronomi ve turizm sektörümüz, küçük butik üreticiler ayvayı yemesinler diye. Paylaşım yaparken bu etiketleri kullanmayı unutmayın.


Desteğiniz için teşekkürler!


Konu ile ilgili daha fazla bilgi:



BirGün.net: Şarapta tekelleşme düzenlemesi bağcılığı bitirecek


bottom of page